Show More
Show More
Show More
Show More

Southworth Faculty Apartments Adaptive Reuse

The adaptive reuse of an historic elementary school into faculty apartments maintained the building’s historic character to the greatest extent possible, while providing modern functional spaces.  Small touches such as exposing the brick bearing walls in the corridors and reusing the existing slate chalkboards as kitchen backsplashes were used to enhance the historic character of the interior. 
Careful space planning was used to maintain the high ceilings and maximize the impact of the large window openings.  Generous daylighting with light reflecting shelves at the windows substantially eliminates the need for artificial lighting during the day.  A tight envelope strategy and new heating system were carefully designed to ensure the building will last another 100 years.

Prospect House Renovation 

The renovation of this 108-bed dormitory upgraded the spaces to modern expectations and greatly increased a sense of community.  Reconfigured corridors and the strategic placement of new common study suites and lounges facilitated circulation and promoted interaction. Double bedrooms were converted into singles.  A large common area with a remodeled lounge, laundry room and community kitchen brings a range of student activities together.  The Williams College radio station, WCFM, was relocated to the bottom floor of the building.  Exterior improvements included a new entry portico, outdoor patio off the basement lounge, and updates to exterior finishes.

Morgan Hall Renovation 

This project involved major renovations, layout reconfiguration, and envelope improvements to the existing turn of the century 112-bed dormitory.  Windows were improved and the existing stone façade was cleaned and selectively repointed.  After the complete gut renovation, our interiors department collaborated with the Williams College interiors staff to coordinate interior finishes in the new bedrooms, bathrooms, student lounge and kitchen.

Greylock Quadrangle Renovations

Renovations to four landmark buildings on the Greylock quadrangle respected the integrity of the original 60’s design, while increasing house unity.  Based on student surveys, the college’s goal was accomplished by creating new communal areas such as kitchenettes and computer accessible lounges.   The scope of work also included new electrical, fire alarm, and sprinkler systems, enclosure of stairwells, accessibility of the common areas, provision of handicap suites, and new finishes, furnishings and fixtures. 
  • Vimeo Social Icon
  • Houzz Social Icon
  • Facebook Social Icon

© 2019 Black River Design Architects. All Rights Reserved. Black River Design is a full service architecture firm based in Montpelier VT. Services include educational, hospitality resort, specialty housing, civic, and cultural architectural and interiors planning and design.